Faan

Geschreven door Appie

25 sep, 2017

Het volgende is een facebook bericht geschreven door iemand anders.


Ik begin met een citaat uit Wikipedia, over het gehucht Faan, gelegen tussen Zuidhorn en Grootegast (provincie Groningen): “De naam Faan, geniet in de provincie enige bekendheid vanwege de verhalen rond Rudolf de Mepsche die ook wel als de Mepsche van Faan bekendstaat en woonde in Huis Bijma. Een poging in 2008 om een gedenkteken van 165.000 euro op te richten voor zowel de slachtoffers van de Mepsche als om de borgplaats weer te geven, strandde, omdat de gemeenteraad van Grootegast de kosten hiervoor te hoog vond en de voorkeur gaf aan een eenvoudiger gedenkteken”.

Wie van de lezers weet wat hier bedoeld wordt?
Juist: het betrof een berucht ‘sodomietenproces’, waarbij ruim 20 bewoners van dit onooglijke dorp in 1731 op gruwelijke wijze om het leven werden gebracht – 1 van hen overleed al tijdens de verhoren, de 21 anderen belandden op de brandstapel en/of werden opgehangen en daarna verbrand. En dat alles in naam des Heeren, driftig gesteund door de lokale dominee en als proces geïnitieerd door deze fanaticus Rudolf de Mepsche, bestuurder in Faan.
Dat er ter plekke nog steeds geen gedenkteken staat vind ik al jaren een schande……


Normaliter staat hier de eigenaar van de tekst.
Echter, die is niet meer terug te vinden. En ik wilde toch echt dit stuk hier plaatsen.
Dus, thank you great unknown person.

Uit dezelfde category….

Blog.

Blog.

Versie 3.2 Na veel omzwervingen gaat blog V3.2 van start. Ik heb een template aangemaakt, dus zal alle voorgaande...

Appietalk ontdekt.

Appietalk. De weblog site van de AppieGroep. De plek waar ik alles kwijt kan wat op dit moment mijn interesse heeft....

De eerste stapjes….

2015 was het jaar waarin ik met Word Press aan de slag ging om een mooie websites te bouwen. Gelukkig heb ik in het...